courtyard villa

 

645 ft²

 

Courtyard Villa is the study of what garage suites can be, and the affect they have on reclaiming laneways as public space and built form.

 

The design originated from the courtyard concept and its traditional function: an architectural design element use for environmental and physical connectedness to nature.  It also served as a social interface, encouraging interaction with others, while providing a quiet space for reflection.

 

Separating the garages engages the courtyard concept and provides the owner of the primary dwelling the flexibility to use both garages for themselves or offer one side to their tenant.

 

The design respects the privacy of the adjacent properties by internalizing the second floor views.  The main living areas are oriented outwards to face the laneway, including a private outdoor deck.

 

Providing the courtyard and landscaping assists in reducing glare and unwanted UV rays.  The intermediate space between the garages also provides the ability to reduce water runoff with sustainable storm water management. 

 

Courtyard Villa reconceptualizes the functionality of garage suites and enhances the use of laneways as public space.

 

This design was our submission to the 2016 Edmonton Infill Design Competition, where we won the Award of Merit for Garage Suite Design. 

 

 

 


courtyard villa

 

645 ft²

 

Courtyard Villa is the study of what garage suites can be, and the affect they have on reclaiming laneways as public space and built form.

 

The design originated from the courtyard concept and its traditional function: an architectural design element use for environmental and physical connectedness to nature.  It also served as a social interface, encouraging interaction with others, while providing a quiet space for reflection.

 

Separating the garages engages the courtyard concept and provides the owner of the primary dwelling the flexibility to use both garages for themselves or offer one side to their tenant.

 

The design respects the privacy of the adjacent properties by internalizing the second floor views.  The main living areas are oriented outwards to face the laneway, including a private outdoor deck.

 

Providing the courtyard and landscaping assists in reducing glare and unwanted UV rays.  The intermediate space between the garages also provides the ability to reduce water runoff with sustainable storm water management. 

 

Courtyard Villa reconceptualizes the functionality of garage suites and enhances the use of laneways as public space.

 

This design was our submission to the 2016 Edmonton Infill Design Competition, where we won the Award of Merit for Garage Suite Design. 

 

 

 

Click anywhere to close